ŠTO JE CEEPUS? 
 
CEEPUS (Srednjoeuropski program razmjene za sveučilišne studije) regionalni je program akademske mobilnosti. Srednjoeuropski program razmjene započeo je s provedbom 1. prosinca 1994. godine, kada je na snagu stupio Ugovor o programu CEEPUS, sklopljen u Budimpešti 1993. godine. Hrvatska je potpisala Ugovor CEEPUS 1995. godine, a uz Hrvatsku u programu tradicionalno sudjeluju sljedeće države: Albanija, Austrija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Češka, Mađarska, Makedonija, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Srbija. U akademskoj godini 2009./2010. programu je pristupilo i Sveučilište u Prištini na Kosovu, a u akademskoj godini 2011./2012. Moldavija. Dana 1. svibnja 2011. godine na snagu je stupio ugovor CEEPUS III na razdoblje od sedam godina. Ugovor CEEPUS III naglasak stavlja na razvoj združenih studija  i na suradnju u okviru 9. prioritetnog područja "Ljudi i vještine" Strategije EU-a za Podunavlje (EUSDR).
 
CEEPUS MREŽE 
 
Program CEEPUS prvenstveno ima za cilj promicanje mobilnosti unutar CEEPUS mreža. CEEPUS mrežu čine najmanje tri člana iz najmanje dvije države članice CEEPUS-a, pri čemu jedan član ima ulogu koordinatora mreže. U praksi je broj članova unutar mreže mnogo veći. Koordinatori i partneri mogu biti visoka učilišta i njihove sastavnice. Osim mobilnosti koje se ostvaruju kroz mreže, u okviru CEEPUS-a moguće je ostvariti i mobilnosti izvan mreža (slobodnjaci, odnosno freemoveri). Fakultet već dugi niz godina ostvaruje uspješnu razmjenu studenata i nastavnika u okviru CEEPUS mreže. Trenutno je član dvije CEEPUS mreže: „Amadeus“ čiji članovi uključuju koordinatora mreže  WU - Vienna University of Economics and Business  (Austrija) i „Education without frontiers“ čiji članovi uključuju koordinatora mreže  University of Applied Sciences Burgenland  (Austrija).Napomena: FMTU raspisuje natječaj za odabir kandidata za odlaznu mobilnost. Broj raspoloživih mjesta i destinacija ovisi o dodijeljenim kvotama unutar mreže za navedenu akademsku godinu.
 
U CEEPUS-u se omogućuju dvije osnovne vrste mobilnosti: MREŽNA MOBILNOST i MOBILNOST IZVAN CEEPUS MREŽE tzv. slobodnjaci (freemoveri).
 
STIPENDIJE 
 
CEEPUS podržava mobilnost studenata preddiplomskog, diplomskog, i doktorskog studija. Zemlje potpisnice ugovora CEEPUS svake godine određuju kvotu raspoloživih stipendija za dolazne mobilnosti u valuti „jedan mjesec stipendije“. Zemlje također određuju iznose stipendija za različite kategorije stipendista, kao i ostala prava CEEPUS-ovih stipendista (primjerice, besplatan smještaj, subvencionirana prehrana, zdravstveno osiguranje). Stipendije ovise o standardu života u pojedinoj zemlji i moraju biti dostatne za potrebe mobilnosti. Studenti su također izuzeti plaćanja školarine. FMTU raspisuje jednom (ili dva puta) godišnje Natječaj za prijavi studenata za Ceepus mobilnost (najčešće krajem travnja).

VISINA STIPENDIJA U ZEMLJAMA (kontakt NCO Ceepusa za svaku zelju, detalji o tome što stipendija pokriva..i sl)
PROCEDURA POVRAT PUTNIH TROŠKOVA (za hrvatske studente)
 
KONTAKT:
FMTU koordinatorica: doc. dr. sc. Kristina Črnjar, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nacionalni ured za CEEPUS, Hrvatska, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Za detaljnije informacije:
CEEPUS - Agencija za mobilnost i programe EU (detaljne informacije, često postavljena pitanja i sl.)