erasmus mogorovicSaša Mogorović, Turiba University, Riga, Latvija - Budapest Business School, Budimpešta, Mađarska (2014/2015, 2013/2014)

Sama ideja Erasmusa mi se sviđala od trenutka kada sam čuo za taj program. No ono što sam doživio na svoja dva Erasmus programa nadmašilo je sva moja očekivanja. Osim što sam otkrio svoje limite u neprospavanim noćima, donio mi je i poznanstva s ljudima iz različitih krajeva svijeta. Erasmus mi je omogućio da ostvarim kontakte s ljudima na svim kontinentima osim Antarktike. Potaknuo me na putovanja i posjet mjestima za koje sam mislio da nikada neću posjetiti. Otvorio mi je vidike u učenju i osobnom razvitku. Naučio me prihvaćati tuđa mišljenja, kulture i tradicije. Natjerao me da spavam na mjestima i u položajima koje nisam mogao zamisliti. Erasmus mi je otvorio razne poslovne mogućnosti. I pružio mi prednost pri zapošljavanju. Stoga, ustani, protegni se, ispuni dokumentaciju i odi na aerodrom. Dok ovo čitaš ja ispunjavam dokumentaciju za svoj treći. Ako ti treba savjet, pomoć, slobodno me kontaktiraj. (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.)

erasmus zupan

Dora Župan, IMC Krems University of Applied Science, Krems an der Donau, Austrija (2016/2017)

Već od prvih dana u gradu gdje nikad prije nisam bila, uz dobro društvo, osjećala sam se „doma" i nestale su bilo kakve dvojbe jesam li pogriješila s odlukom da semestar provedem u gradu Krems an der Donau, jedina na razmjeni iz Hrvatske. Svi na razmjeni su u sličnoj situaciji, spremni maksimalno iskoristiti svaki trenutak semestra. Krems mi je najbolje opisala Josipa koja je prije mene bila ondje na razmjeni kao „malu metropolu". Sve je u blizini, a ima dovoljno sadržaja i događanja. Mali grad sa nekoliko, ne samo Fakulteta, nego Sveučilišta. Arhitektura je predivna, a Fakultet vrhunski opremljen. Što se tiče sporta, uz mogućnost odabira među 50-ak službenih sportskih programa, na raspolaganju su i sportski tereni za građanstvo, a na Facebook grupi studenata svih smjerova svakodnevno su dogovori za odbojku, nogomet, košarku, planinarenje, odlazak na bazen i slično i svi su dobrodošli. Ne nedostaje ni prilika za putovanja. Vlak do Beča ide svakih sat vremena.

Ono po čemu se IMC ističe je i broj stranih studenata iz cijelog svijeta, kako na razmjeni, tako i redovitih studenata. Puno je studenata iz Azije, Amerike, čak i Afrike. Iz preko 80 zemalja, studenti odabiru IMC vjerovatno baš zbog te internacinalnosti, zbog lokacije, kvalitetnog programa na Fakultetu, ali i prilika za plaćenu praksu u poznatim svjetskim kompanijama. Naglasak je na primjerima iz prakse, obrađuju se aktualne teme, a posebno me se dojmilo što se već u sklopu kolegija surađuje sa raznim firmama, austrijskim i stranim. Oduševio me i Sajam karijera. Svi tečno pričaju engleski jer je uvjet za upis (smjerova na engleskom jeziku) razina C1. Uče i 2 strana jezika (svaki semestar). Svaki kolegij ima drugačiji pristup i ispit(e). Dok neki ispit traje 2 sata, neki kolegiji nemaju klasične ispite, nego case-study ili slično.

Osim što sam na razmjeni stekla puno prijatelja i znanja, probala razna tradicionalna jela, putovala i pričala na više jezika nego što sam mislila da hoću, jako će mi puno značiti to što sam stekla i puno samopouzdanja, samostalnija sam, odlučnija i sigurnija u sebe te sa optimizmom razmatram mogućnosti za daljnje obrazovanje i zaposlenje, ali i za ponovna druženja s novim prijateljima negdje po svijetu. Ukoliko planirate vlastitu Erasmus avanturu u Austriji, i mogu vam pomoći s nekom informacijom, moj kontakt je Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

erasmus arnautovicjpgSabina Arnautović, Hochschule Heilbronn, International Business, Njemačka (2015/2016)

Akademska godina u sklopu Erasmus programa bila je i ostat će nezaboravna godina mog studiranja. Svoj Erasmus boravak, imala sam priliku provesti u Njemačkoj, u malom gradu Heilbronn nedaleko od Stuttgarta. Sam studij na Sveučilištu Heilbronn omogućio mi je afirmaciju velike količine znanja i vještina, što kroz mnoštvo različitih kolegija s naglaskom na interkulturalnost, što kroz brojne projekte u kojima smo imali priliku implementirati usvojeno znanje. Vrlo su dobro organizirana i predavanja njemačkog jezika, koja su mi omogućila stjecanje znanja istog. Osim izvrsno opremljenog Sveučilišta, kolegija vrlo kvalitetnih sadržaja, dojmio me se stalni kontakt sa studentima iz najrazličitijih zemalja što mi je stvorilo potpuno drugačiju sliku svijeta, a i same sebe. Izuzev naglaska na edukativni segment mog boravka, grad Heilbronn ima odličnu lokaciju, koja mi je omogućila putovanja i upoznavanja mnoštvo gradova u okolici kao što su centar automobilske industrije - Stuttgart, idilična prijestolnica obrazovanja – Heidelberg, kao i Frankfurt, Düsseldorf i mnogi drugi.

Sve moje kolege, a i kolege koji će to tek postati, željela bih potaknuti na prijavu Erasmus programu. Zaista je teško riječima opisati iskustva koja se studijem i životom u inozemstvu stječu, ali usprskos tome, ako imate ikakvih pitanja vezana za studij na navedenom Sveučilištu, rado ću vam pokušati prenijeti, bar dio svog iskustva. (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.)